PLATAFORMA CIUTADANA CASTELLAR CONTRA EL FEIXISME
 

Principis d’any 2003 - Atac amb cóctels molotov contra una casa llogada per immigrants al centre del poble (carrer Major). Danys a la façana i a una finestra. A la mateixa casa un altre dia, pedrada a una finestra i trencament del vidre. Altres dies, persecució i insults xenòfobs als membres de la casa pel carrer. (font: habitants de la casa). L'atestat de la Guàrdia Civil simplement esmenta "desperfectes a una façana".

10/02/03 - A la Zona Hermètica de Sabadell, un grup de caps-rapats de Castellar inicien una baralla en la qual un jove de Sabadell va ser apunyalat amb una navalla.

Primer trimestre 2003 - En un cap de setrmana el centre del poble queda ple de pintades feixistes i xenòfobes del tipus “Al immigrante, paliza constante”. Trenquen, d’una pedrada, el vidre de la porta del local d’ERC-JERC de Castellar mentre dins s’hi reunien.

01/03/03 - Després d’un ball organitzat pel mateix ajuntament (Festa de Carnestoltes) els últims assistents són amenaçats i agredits amb llançament de pedres per un grup de nazis. Indignació pel comportament totalment permissiu de la policia local que hi era present. (font: agredits i cartes al director dels mateixos).

1/05/03 - 11 del vespre. Locutori de Castellar a l'Av St. Esteve. Atac de 2 skins amb pedres contra la porta. Els sis immigrants que hi eren, van baixar la persiana metàlica i es van quedar a dins. La policia arriba ràpid i se’ls emporta. Se suposa que hi ha denúncia per part dels propietaris d’un cotxe abonyegat pels fets. Molta tensió i por entre els que estaven dins. La persiana del locutori fou abonyegada de nit unes setmanes després. Abans ja havien abonyegat el rètol de sobre la porta d’entrada. Enganxada constant d’adhesius de “Ni legales ni ilegales. Stop immigración”, amb l’esvàstica i creu celta.

10/05/03 - Un grup de caps rapats de Castellar agradeixen un estudiant de 4rt d’ESO de Sabadell, propinant-li un cop al coll amb una barra de ferro.

31/05/03 - Festa de la inaguració de l’skate park de Castellar. Al final de la festa un grup nombrós de rapats boicoteja l’acte fent pintades, intimidant i amenaçant als assistents. Es va avisar a la policia, la qual no hi va poder assistir ja que estaven ocupats perquè s’havien desplaçat a un altre lloc del poble on s’estava agredint a un jove de color.

Mitjans de juny 2003 - Pça Llibertat - Av. St Esteve. Un immigrant llatinoamericà, sortint de matinada de la feina (restaurant), és envoltat per un grup de skins. Després de cops i empentes, aconsegueix marxar corrents. Amenaces cap a la seva família. 2 dies sencers sense sortir de casa per la por de trobar-se’ls.

20/06/03 - Festa final de curs de l’institut. 7 caps rapats agradeixen un dels participants.La guàrdia civil va ser avisada però no va fer-hi res al·legant que havia de ser avisada per algú de l’organització. El jove va ser atès al CAP de Castellar i derivat al Taulí i al dentista.

30/06/03 -Un cap rapat intentava cremar una casa d'immigrants peruans amb un “cocktail molotov”, quan va ser descobert per la policia.

Finals de juny, 2003 - 24h de fulbet al Pavelló Municipal Joaquim Blume. Un equip format per llatinoamericans juga sovint campionats a Castellar. Els insults i el llançament d’objectes al camp és habitual quan ells juguen. Algun partit ja s’havia hagut de suspendre. En aquest cas, finalitzat el partit, quan el porter va sortir del vestuari fou apallissat per un grup de skins dins del mateix pavelló (puntada de peu a la cara i un cop al terra múltiples puntades de peu). La policia arribà al cap de 20min. quan ja no hi havia agredit ni agressors.

04/08/03 - Un jove castellarenc és agredit en una benzinera local, mentre repostava, per un grup de dos skins.- Va rebre vàries contusions al cos i cap.

30/08/03 - Un grup nombrós de caps rapats de Castellar es desplaça a Sant Llorenç on causen alderulls i agressions dins un bar, en plena festa major local. Els mossos d’esquadra van procedir al tancament del local per aquella nit.

Finals d’agost 2003 - Carretera de Sabadell. 2 immigrants llatinoamericans brutalment apallissats per un grup d’uns 10-15 skins (nois i noies). Els agredits foren atesos primer en un establiment (restaurant) proper i després portats a l’Hospital Taulí de Sabadell.

7/09/03 - Un grup d’skins de Castellar apallissa brutalment i fins a deixar inconscient un jove de Sentmenat. Aquest jove fou ingressat a l’hospital.

"Fets de Castellar" 11, 12 i 13 de setembre 2003

11/09/03 - Al vespre, apallissen a un veí al costat del Camp de Futbol fins deixar-lo inconscient. Li deixen un hematoma a l'ull i cops al cos. És assistit a l'Hospital Taulí.

Al vespre, un pare de família surt al carrer en sentir que li prenen la senyera-estelada del balcó de casa seva i rep un cop de puny amb el resultat d'un hematoma a l'ull. A la nit, concert de la Diada amb Van de Vinatxo, Pomada i Brams. Un centenar de skins (molts de Castellar, però també d'arreu de la comarca) boicotegen el concert tirant una pluja de pedres i pots de fum a l'escenari i al públic. La policia present (municipal i Guàrdia Civil) no dóna l'abast, el concert es suspèn i el públic assistent (prop d'un miler de persones) s'ha d'esperar, per recomanació de la policia, entre una i dues hores en abandonar la plaça tot presenciant l'espectacle feixista dels agressors. Aquests continuen junts i presents a la plaça davant la policia. No es produeix ni una sola identificació de cap agressor per part de la policia.

12/09/03 - Concert jove de Festa Major. Uns skins increpen i s'encaren a uns joves al bar del concert. Un sels skins treu una navalla. La Guàrdia Civil intervé ràpidament contra els joves (no els skins) a cops de porra mentre els skins criden a favor de la Guàrdia Civil. Un grup nombrós de joves s'indigna i demana pacíficament explicacions als agents que han actuat. Aquests responen a cops de porra. Resultat: una quinzena de joves contusionats per la Guàrdia Civil. A partir del parte mèdic realitzaren una denúncia conjunta contra la G.Civil. Com a resposta, la Guàrdia Civil va detenir uns dies després a dos d'aquests joves agredits (suposats "independentistes" segons la GC) acusant-los de disturbis, etc. Estan en espera de judici.

13/09/03 - L'ajuntament demana reforç policial. Al concert del vespre amb Obrint Pas i Dr. Calypso es compta amb la brigada anti-disturbis de la Guàrdia Civil. Unes 2000 persones assisteixen al concert com a mostra de suport als actes festius. En acabar el concert, unes 200 persones es dirigeixen a la nau de la Pça Major a un ball de música electrònica. Uns 5 skins es planten a l'entrada del recinte insultant als que arriben. La policia (municipal i G.Civil) fan un cordó davant d'ells protegint-los mentre els nazis, darrera el cordó, continuen encarant-se amb eslògans feixistes a la resta. De sobte, apareixen els anti-disturbis i carreguen brutalment contra les 200 persones que esperen per entrar, deixant tranquils als skins. El centre de Castellar es converteix en un zona ocupada per la policia, que persegueix a la gent a cops de porra, gasos lacrimògens i pilotes de goma. Un veí de la Pça Major de més 50 anys que anava a buscar tabac es troba amb la policia a sobre i mentre procurava explicar-se és colpejat amb la porra (trau al cap i contusions al cos), i quan indignat demana explicacions, és emmanillat i detingut. Està pendent de judici. Un altre veí de més de 50 anys que passava per la plaça, va rebre un fort impacte de pilota de goma a un ull, causant-li, a més de ferida i hematoma, seriosos problemes oculars. Un grup de persones agredides per la Guàrdia Civil, amb els respectius partes mèdics, han presentat denúncia.
Durant el mes de setembre, tres veïns de Castellar (dos d'ells agredits per la Guàrdia Civil), reben amenaces de mort via carta, reiterades trucades al telèfon i una pintada davant de casa.

15/09/03 - Cassolada multitudinària a la Pça Major contra el feixisme i les agressions policials. La policia municipal reté a una desena de skins pels seus voltants quan també s'hi dirigien.

28/09/03 - Jornada antifeixista a Castellar. Més de 4.000 persones es manifesten al poble sota el lema "Contra les agressions feixistes, prou impunitat". Durant la jornada antifeixista a Castellar, un grup de joves nazis i la mateixa Guàrdia Civil apareixen amb provocacions i insults.

10/10/03 - Veïns de Castellar són testimonis d’insults i incordiaments xenòfobs contra immigrants dins l'autobús en el trajecte Sabadell-Castellar.

Octubre 2003 - Pallissa d’un grup de skins contra un immigrant a la tarda a la Plaça Europa. Novembre 2003
Insults xenòfobs a la Plaça dels Enamorats contra una noia amb trets físics asiàtics. Aquesta ja havia estat anteriorment agredida.

10/11/03 - Apallissen a un membre del Club Hokey de Castellar mentre sortia d'un entrenament davant del pavelló (trau al cap amb varis punts de sutura). Es localitzen als agressors i es realitza denúncia tot i que la policia local procurava persuadir-los.

16/11/03 - Alderulls i detenció de 2 skins a Castellar (A.F. i A.S.).

10/11/03 - Una veïna de Castellar denuncia davant la policia local reiterades amenaces i insults per part de skins.

Nadal 2003 - A la betzinera BP, amenaces a un jove castellarenc amb un ampolla de cervesa, li escupen a sobre i li tiren la moto a terra. Agressor: A.F.

31/12/03 - Un jove és agredit per skins davant la porta del ball de cap d'any organitzat per l'Ajuntament. Forta contusió al nas.

\"Plataforma