PLATAFORMA CIUTADANA CASTELLAR CONTRA EL FEIXISME
 

10/01/04 - Segons varis amics de l'agredit i mares de l'institut, un jove de l'IES Castellar és obligat a posar la boca al bordó de la vorera per després donar-li un cop al cap per trencar-li les dents.

07/02/04 - 4 joves de l'IES Castellar són insultats i agredits amb llençament d'objectes pel cap rapat A.S., dins del bar El Racó de Castellar.

07/02/04 - Un jove de 4t d'ESO de l'IES Castellar és agredit físicament per A.F. a la Zona Hermètica de Sabadell.

13/02/04 - Insults i lleus agressions per part de dos skins al Regidor de Governació (Sr. Roure) mentre passejava pel carrer.

13/02/04 - A les rodalies de l'Ajuntament, de nit, després de sortir d'una reunió, un membre actiu d'una associació musical de Castellar és apallissat brutalment per dos skins encaputxats. L'agressió s'aturà en sortir els veïns del carrer. Suport molt deficient de la policia local a la víctima. Uns mesos més tard, i com a conseqüènia de la traumàtica situació viscuda, l'agredit ha acabat marxant de Castellar.

14/02/04 - Skins nazis de Castellar monten importants aldarulls al bar "L'assalt" de la Zona Hermètica de Sabadell. Dos nazis de Castellar discuteixen per anar "a la caza del negro" dins el bar Rubion de Sabadell on hi creen aldarulls. Després van conjuntament amb d'altres skins cap a un bar proper i apallissen a varis clients. El bar tanca portes amb els clients a dins i truca la policia, que tarda 3/4 d'hora en arribar.

21/02/04 - I.J. i 2 skins més trenquen els vidres de varis cotxes a Castellar amb intent de robatori. Hi ha hagut judici per aquests fets (Diari de Sabadell).

22/02/04 - Un grup de nazis entren a la Granja "Els Amics" del carrer Major de Castellar a buscar entrepans. Quan se'ls hi diu que els hi faran però que se'ls hauran de menjar fora, un dels nazis treu la navalla i amenaça a un client. Aquest últim va estar detingut tota la nit al cuartel de la Guàrdia Civil; els nazis, tan sols 2 hores.

En aquest mateix bar ja s'han trobat amb varis incidents d'aquest tipus amb els nazis. Com a mesura preventiva cada dia al vespre tenen la porta tancada amb clau i la reixa exterior tirada avall. A cada client que entra o surt se l'ha d'obrir expressament.

Els propietaris han acabat traspassant el bar.

En els fets del Warlock i Kafka a Sabadell també hi van participar nazis de Castellar, com també hi va haver agredits de Castellar.

27-02-04 - Apareixen grans esvàstiques pintades al carrer Prat de la Riba i a les parets de les piscines cobertes. A part d'aquestes, el poble és ple de pintades i enganxines racistes i nazis.

Març 2004 - Dos joves de l'IES Castellar són agredits per skins a la Pça Cal Calissó. Resultat: un llavi partit i telèfon mòbil robat. Es deté als agressors. Un dels agredits serà novament víctima en uns fets iniciats a l'IES Castellar (04-06-2004).

12/03/2004 - Arrel dels atemptats de Madrid, a l'IES Castellar es fa una concentració de repulsió a les portes del centre. Skins alumnes ho aprofiten per exhibir pancartes feixistes, xenòfobes, espanyolistes, alçant el braç, dient "Heil Hitler", "esto con Franco no hubiera pasado"... Dos alumnes del centre foren agredits, uns dels quals fou visitat a l'Hospital Taulí. Les pancartes foren confeccionades en l'interior mateix del centre. Altres skins majors d'edat els donaven suport des de fora del centre i els passaven material amb consignes nazis.

Un grup de nazis de Castellar baixen a Barcelona a participar a la manifestació amb consignes feixistes i banderes espanyoles. La policia nacional els va fer tornar en tren cap a Sabadell ja que segons la policia, corrien el perill de ser apallissats per la multitud.

13/03/04 - A la Pça del Molí, un grup d'adolescents nazis buida una litrona de cervesa sobre el cap d'una noia amb trets asiàtics i l'increpen amb insults racistes.

19/03/04 - Un grup de 12 nazis agredeixen a un magribí a la Pça Europa, i increpen i agredeixen a clients d'un bar que surten en la seva defensa. Un d'aquests rep un fort cop al cap (trau i punts de sutura). La policia local arriba tard i de forma passiva. Una estona després, aquests 12 nazis continuen provocant incidents en un altre bar (Bar St Jaume) incordiant a diferents clients, amb la complicitat del mateix propietari que, després que se li demani, es nega a avisar a la policia. Els clients atemorits poden sortir de l'establiment quan, després de més d'una hora, altres clients aconsegueixen avisar a la policia que, aquest cop sí, arriba ràpidament.

04/06/04 - IES Castellar. El dia abans, moria un noi de l'institut, proper per vincles d'amistat amb skins, en accident de moto. Un bon nombre d'alumnes expressen els seus sentiments de pena davant del fet. Davant la no participació en el dol per part d'un alumne (el qual havia estat agredit uns mesos abans per skins), aquest és víctima d'un espiral d'odi dirigit envers ell. Skins aliens a l'institut agredeixen a dins del recinte al noi just després d'uns minuts de silenci per la víctima, havent d'intervenir el professorat per separar-los. Un centenar de persones (entre alumnes, skins i d'altres) esperen fora de l'institut a que surti el noi per, segons ells, "matar-lo". Els noi, amb la seva mare dins l'institut, queden retinguts durant unes hores mentre la policia local procura desconcentrar a la gent. Finalment, quan poden sortir, un cotxe amb nazis se'ls encara i els amenaça de mort.

En la resta de curs escolar, el noi no ha tornat a l'institut. Amb prou feines ha sortit de casa. Tant ell com la família han tingut contínues amenaces de mort i han tingut a grups de skins fent guàrdia davant de casa seva. Han hagut de canviar de domicili secretament i han hagut de demanar protecció policial i suport psicològic.
El noi amenaçat no ha començat el curs escolar 2004-2005 a Castellar. Aquesta família castellarenca ha acabat marxant de la vila.

18/07/04 - A les 00.00h, davant l'entonació de cants i crits xenòfobs per part d'un grup d'unes deu persones davant d'una casa al carrer de les Llagostes, els habitants d'aquesta els demanen que se'n vagin. L'avi de la casa surt al carrer i és insultat i tirat al terra. El seu fill i la seva dona surten en la seva defensa i són també agredits. A ella, embarassada de 8 mesos, amb insults xenòfobs "negra vete a tu país", també la tiren al terra, provocant-li contraccions fetals. La policia arriba, avisada pels veïns, i deté als causants de l'agressió que després de prestar declaració són deixats en llibertat. Els tres agredits presentaren denúncia amb el respectiu atestat mèdic davant la Guàrdia Civil.

L'endemà a la tarda es presentà a la mateixa vivenda un dels agressors (adolescent) amb el seu pare demanant que retirés la denúncia i que sortís de casa per parlar-ne al carrer. En descobrir que al costat de la porta s'amagaven tres persones per abordar i agredir-lo així que sortís de casa, avisen a la policia i els agressors en potència se'n van amenaçant a la família. Alguns veïns demanen explicacions a la policia local per inoperància i la policia contesta amb to prepotent i amenaçador.

Davant la por, marxaren de la casa i anaren a viure, provisionalment i de forma secreta, a casa d'uns amics, tot pensant marxar definitivament de Castellar. Han hagut de demanar protecció policial.

Després de l'agressió, la dona patí contínues contraccions fetals que comportaren, una setmana després, que se li hagués de provocar anticipadament el part. Mare i fill estan bé.

28/08/04 -
A la tarda, dins la granja "Els amics" del carrer Major, un grup de skins insulten a diferents clients (pel pentinat, forma de vestir...). Finalment agredeixen a un immigrant d'origen coreà. Quan arriba la policia, l'agredit ha fugit i el propietari de l'establiment disculpa als skins ("si no ha passat res...").

01/08/04 - A les 12 del migdia, un grup de skins feixistes causa disturbis al Cafè del Sol, a la Pça Europa.
Cap a les 00.00h d'aquell mateix dia, uns membres del grup Van de Vinatxo són abordats al carrer per un cotxe amb 2 skins que surten a buscar brega. Després d'uns instants de crits i corredisses, els dos skins entren al seu cotxe i se'n van.

Agost 2004 - Una noia immigrant 'sense papers' és apallissada de nit per un grup de skins davant del seu lloc de treball (restaurant) a la cra.de Sabadell. És portada a l'ambulatori. No hi ha denúncia.

Apareixen unes enormes pintades nazis i feixistes a l'skate park. Són tapades per l'Ajuntament al cap de pocs dies.

El poble és ple d'adhesius xenòfobs, espanyolistes i feixistes signats per GJ (Guardia Joven). Apareix un nou adhesiu signat per GJ-CV (Guardia Joven de Castellar del Vallès).

Uns skins feixistes entren a la llibreria "Artistras" a demanar un adhesiu amb un "toro", sabent que allà fan propaganda de tenir el "ruc català". L'adhesiu que volen no el tenen. Al cap d'uns dies, el cotxe dels de la llibreria i la façana d'aquesta són pintats i ratllats (i el ruc català del cotxe arrancat). Amb el mateix color de sprai, uns dies després el parc canyelles (al costat de la llibreria) és pintat amb símbols i consignes feixistes.

Uns dies després, dos skins tiraren pedres a la façana i teulada de la llibreria. Surtiren el propietari de la llibreria i uns veïns, i finalment els skins marxaren.

Altres cotxes amb el ruc català han estat ratllats, rodes punxades i l'adhesiu arrancat.

Setembre 2004 - Un grup de joves són insultats i amenaçats a l'skate park per un grup de skins. Comencen a córrer i són perseguits pels carrers del poble.

Dos avis del carrer St. Pau comenten amb els veïns del carrer que viuen atemorits per dos skins feixistes veïns seus que els fan la vida impossible. Aquests dos skins ja han estat denunciats a la policia per altres veïns del carrer per insults i amenaces.

5/09/04 - Monitors de l'Esplai Sargantana van a la seva seu social i troben la porta oberta d'una patada i pintades feixistes dins del local. També els van robar els diners que allà tenien (més de 200 euros).

Festa Major de Castellar 10 al 13 de setembre 04 - Un jove de Castellar és agredit pels volts de la fira per un skin feixista tot dislocant-li la clavícula. Amb el respectiu atestat mèdic es procedí a fer la denúncia. En una Festa Major totalment anormal, sense els concerts habituals en espais oberts i amb el poble ocupat policialment, cada nit un grup de skins nazis es reunia davant de la Nau de la Plaça Major on s'hi feien diverses actuacions. La policia no els deixava entrar i els del grup incordiaven al públic que entrava amb insults i amenaces. Hi va haver varis moments de gran tensió, gent que va marxar fastiguejada per la situació i alguna agressió pels voltants de l'indret (estirada d'unes arrecades arrancant-les de l'orella...).

24/09/04 - 21h. Pça Europa. Un grup de cinc magrebins passen per la plaça i un grup de joves presents a la plaça els insulten (“Putos moros de mierda, iros a vuestro país, sois unos hijos de puta, os vamos a matar, sois una escória del país, os vamos a partir la cabeza...”) mentre s’acosten a ells amb agressivitat. Els tallen el pas agredeixen als magrebins amb una muleta i els llencen pedres i ampolles. Un dels joves agressors treu una porra de fusta d’un cotxe blau aparcat al costat. Apareix la policia local (el cotxe blau se’n va) i els dispersa. (font: testimoni dels fets)

Octubre 04 - Dos joves foren agredits (cinc punts al cap, llavi partit) al carrer del Molí cap a les 24h per part d'un grup de skins nazis que sortien d'un bar. Els agressors implicats directament foren dos: A.F. (conegut per la reiteració d'agressions) i un seu company nazi. Es presentà denúncia pels fets. Els agredits han necessitat suport psicològic professional davant la greu situació viscuda.

La mateixa nit, varis immigrants es queixaren a la policia local per haver estat víctimes d'insults i amenaces racistes comeses per grups skins nazis.

\"Plataforma