PLATAFORMA CIUTADANA CASTELLAR CONTRA EL FEIXISME
 

27/03/06 - 9:15 del matí. Autobús Castellar-Sabadell, empresa Sarbus, a la parada davant la benzinera del polígon (darrera parada del terme municipal de Castellar). Puja una noia al bus i té problemes amb l’abonament mensual que porta. L’abonament és correcte però es veu que no està en massa bon estat (arrugat...) i la xòfer del bus no l’accepta. Discuteixen i finalment la xòfer li diu que si no baixa avisarà a la policia. La noia li va ensenyant l’abonament conforme és vàlid i no vol baixar. Aleshores s’aixeca un jove (d’uns 30 anys) de Castellar d’entre els asseguts al bus i amb insults racistes (puta negra, te vas a enterar, vuelve a tu país si no te gusta...) tira a la noia a espentes, forçant-la violentament i cridant fora del bus. La xòfer tanca la porta i arrenca deixant a la noia a la carretera. El noi torna a seure mentre va renegant dirigint-se a la resta de persones (putos negros, se van a enterar...). Un testimoni dels fets va presentar una queixa formal via correu electrònic directament a l’empresa Sarbus, denunciant els fets i demanant explicacions. L’empresa no ha respost. Aquest mateix testimoni té constància, segons l’han informat a la mateixa central d’autobusos (Sabadell), que la noia víctima de l’agressió anà a aquesta mateixa central a protestar pel que havia passat.

23/04/06 - Un jove d’origen colombià resident a Castellar des de feia 16 mesos, ha de tornar a Colòmbia, després d’un llarg conjunt d’amenaces i agressions rebudes i davant del fet que les administracions foren incapaces de garantir la seva seguretat.

El 12/08/05 el jove ja havia realitzat una primera denúncia a la Guàrdia Civil per assetjament. El 24/09/05 i 28/09/05 presentà noves denúncies a la Guàrdia Civil per l’assetjament i amenaces, algunes d’elles de caire xenòfob (“se dirigía hacia mi persona haciendo gestos que me ofendían como levantar la mano realizando el símbolo hitleriano”). El jove manifesta al seva por i ansietat davant la seguretat que l’agrediran. El 10/12/05 El jove presenta una denúncia a la policia local sobre fets ocorreguts el 03/12/05 i el 06/12/05, on fou insultat i amenaçat en la pista de gel que l’ajuntament organitza, davant de multitud de persones (insults com “sudaca de mierda”, “te podemos dejar inválido o incluso matar”). En la denúncia fa referència a que el tutor de l’institut està informat dels fets i que el 07/12/2005 a fora l’institut l’esperaven els grup dels que l’amenaçaven amb uns joves majors amb els seus cotxes; i que el 09/12/05 va decidir no anar a classe per por. Manifesta també que tot plegat és degut a la seva condició de “sudmericano”. El 13/03/06 el jove amenaçat és perseguit a la sortida de l’institut pel grup que sovint l’amenacen. El tiren pel terra i li donen puntades de peu amb insults “sudaca de mierda, vuelve a tu país, emigrante hijo de puta...”. El jove agredit treu una navalla i fa un tall a la mà d’un dels agressors, i fuig corrents. Comença aleshores un tèrbol procés on intervenen la direcció general d’atenció a la infància, fiscalia de menors i els serveis socials de l’Ajuntament. Es reconeix al jove colombià com a agredit i als altres com a agressors (a pesar del tall amb navalla) però s’interna al jove colombià a un centre de menors per garantir la seva seguretat.

06/04/06 - Apareixen pintades a l’institut, una dins el pati i l’altra a la façana: “puto colombiano corre” i “stop immigración”. Finalment podrà sortir del centre de menors tornant al seu país d’origen (23 d’abril) deixant la seva família a Castellar. Es considera una mesura provisional.

08/04/06 - A les 19h, un jove guineà fou víctima d’una brutal pallissa mentre passejava per uns carrers cèntrics de Castellar del Vallès (Plaça Mestre Anyé). Després de ser perseguit i insultat amb clares connotacions racistes i xenòfobes per part de dos neonazis ben coneguts, aquests el van apallissar brutalment donant-li múltiples puntades de peu arreu del cos i el cap tot deixant-lo estès al terra. Greument ferit, fou atès per la policia municipal i bombers i traslladat en ambulància a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Patí un enfonsament facial i estigué a punt de perdre un ull, per la qual cosa va haver de ser intervingut quirúrgicament i ingressat vàries setmanes. La policia local va agafar els dos pressumptes agressors, que s’hi enfrontaren violentament i, un d’ells (A.F, amb desenes d’agressions i denúncies), aquella mateixa nit, s’escapà de les dependències policials, entregant-se l’endemà mateix. La jutjesa, la setmana següent, els deixà en llibertat amb càrrecs. Aquest fet provocà nombroses queixes i fins la Ma. Eugènia Alegret (presidenta del TSJC), sortí als mittjans de comunicació dient que la justícia seria ràpida i exemplificant en aquest cas. A gener de 2007, els agressors continuen en llibertat i no se’n sap res del judici.

Juliol 2006 - Un joves en un cotxe es creuen amb un altre parant-se al davant i impedint-los avançar. Un d’aquests joves surt del cotxe i insulta i amenaça als ocupants de l’altre vehicle (“independentistas...”), es treu una navalla i intenta clavar-la al conductor del vehicle que no pot avançar. La navalla li fa un tall al braç. L’agressor entra al cotxe i se’n van. L’agredit anà a curar-se als serveis mèdics i posteriorment va fer denúncia.

Festa Major - Setembre 2006 - A la festa jove de “barraques”, skins feixistes havien amenaçat d’assistir-hi i causar alderulls. Van estar presents els diferents dies a la festa. Davant les amenaces, un dels grups (immigrants) no va voler tocar. En un concert, un membre d’aquests grups skins pujà a l’escenari amb la intenció d’agredir al cantant. L’agressor fou “bloquejat” per un conjunt de persones i expulsat de la festa. Hi va haver varis moments de confrontació, on en algun d’ells alguns nazis van treure navalles. La festa de barraques es va estar a punt de suspendre a mitja Festa Major per part dels propis organitzadors davant d’aquests fets.

18/11/06 - Sabadell. Un jove antifeixista de Sabadell es dirigia a un bar amb un grup d’amics. Ell es va avançar dos carrers i en girar una cantonada, es va trobar amb un grup de quatre cap rapats neonazis, un dels quals, Genís, de Castellar del Vallès, se li va tirar a sobre i li va trencar una dent colpejant-li la cara amb una sivella de cinturó. Mentre la resta del grup els intentava separar, un dels neonazis va llançar-se contra ell i li va clavar una navalla. Segons l’agredit, l’autor de la punyalada és un veí de Ca n’Oriach que "l’any passat li va obrir el cap a un amic nostre". Els Mossos d’Esquadra van detenir el mateix cap de setmana els dos neonazis que van protagonitzar l’agressió, Genís i Andy, de 17 anys d’edat. Els joves foren ingressats al centre de menors Els Til·lers per ordre de la fiscalia de menors, en espera de judici.

\"Plataforma